Köszöntő

KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!

Célunk, hogy a Pilis-Dunakanyarban megalakult MAGYAR -IZRAELI BARÁTI TÁRSASÁG - SZENTENDRE DUNAKANYAR, KULTURÁLIS EGYESÜLET legújabb eseményeiről, híreiről tájékoztassuk az érdeklődőket.

Ki olvas minket

Oldalainkat 86 vendég böngészi

Szavazások

Hogy tetszik a honlap
 

SZÉKELYHIDI FERENC ROVATA

Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület, Szentendre-Dunakanyar
Holokauszt megemlékezés Szentendrén - 2014

Holokauszt megemlékezés Szentendrén

A Szántó Emlék és Imaházban

2014 április 25.

 

 

(A TV Szentendre 2014.04.28-i  Szentendre MA című műsorából)

 

Idén, 2013 után másodszor tartottunk megemlékezést a Holokauszt Szentendre és környékéről elhurcolt áldozatairól. A megemlékezésen körülbelül ötvenen vettek részt, köztük Dr Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere.

A tavalyitól eltérően  az idén, az áldozatok neve mellett  – év közbeni kutatásaink eredményeként – már többségük életkorát és foglalkozását is fel tudtuk olvasni. A nevek felolvasására 13 önként jelentkező szentendrei mellett felkértük városunk díszpolgárait, akik közül idén Aknay János, Liszkay János és Maholyányi Pál tudta elfogadni meghívásunkat, Asszonyi Tamást pedig Jávor Piroska helyettesítette.

Az esős idő miatt, a kis imaházban tartott megemlékezés hangulatát fokozták a falakról ránk tekintő családi és iskolai képek, valamint az Eredics család tagjainak zenéje. A megemlékezést Kertész Kata vezette.

 

Díszpolgárok meghívója ⇒

A nevek és felolvasók ⇒

Az emléklap ⇒

 
 
Holokauszt megemlékezés Szentendrén - 2013

Holokauszt megemlékezés Szentendrén

A Szántó Emlék és Imaházban

2013 április 19.

Szentendrén, a Holokausztra emlékezést, Kertész Péter kezdeményezte évekkel ezelőtt, a Petőfi u.-i volt zsidó iskola falán elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezésen egyesületünk tagjai is résztvettek. Ezt szándékoztunk -hagyomány teremtő szándékkal- a meggyilkoltak neveinek felolvasását középpontba helyező rendezvénnyel folytatni 2013-ban. 

A program ⇒

A nevek és felolvasók ⇒

Az emléklap ⇒

 

 

 
Izraeli filmhét - 2013 november

2013.11.21.

 
Magyar Holokauszt Emlékév - 2014

2013.11.21.

Egyesületünk "Elfeledett szomszédaink Szentendrén" címmel program javaslatot nyújtott be a Miniszterelnökség által meghírdetett Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 pályázat keretében. 

 
A javasolt program céljai:
  • Megteremteni a feltételeket, hogy állandó kiállítás keretében bemutathassuk a Szentendrén élt zsidók sorsát, ide kerülésüktől a helyi társadalomban elfoglalt szerepükön keresztül, elhurcolásukig és túlnyomó többségük elpusztításáig. 
  • Segíteni a társadalmi emlékezést, a szembenézést a történelemmel.
  • Lehetőséget adni a holocaust helyi következményének új képzőművészeti megfogalmazására.

A program javaslat dokumetumai itt olvashatók.

 
 
A NYILATKOZAT a sajtóben

A M-IZ BT - Szentendre Nyilatkozta a sajtóban:

Az atv.hu honlapon a vezércikkben (Újból lőtték Tel-Avivot - percről percre) 08.01-nél részletesen ismertetik a közleményünket.

Ugyanez a hír elhangzott a Klubrádióban ma (szombat) délután a 6 órás, 6.30-as és a 7 órás hírekben is, itt található: http://www.klubradio.hu/index.php?id=99%23c , majd el kell indítani a műsor egyes részeit és az időpontokat megkeresni.

Ha valaki még máshol is találkozik az anyaggal, kérem, tegye közkinccsé!

Az információt Szegő Andrásnak köszönhetjük.

 
A GÁZAI TÁMADÁSOK OKÁN
Nyilatkozat

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre növekvő aggodalommal hallgattuk az Izraelből érkező híreket, melyek az ország polgári lakosságát, civil övezeteit ért, főleg a Gázai-övezetből indított rakéta-terrortámadásokról szóltak. Ezek az akciók mind a Hamaszhoz és az Iszlám Dzsihádhoz, a két legerősebb terrorszervezethez kötődtek. Legutóbb már a Golán-fennsíkról szíriai oldalról is belövésekről értesültünk.


Mind eközben egyre erősödött az izraeli lakosság jogos követelése, hogy a kormányzat tegyen meg mindent a védelmükben. Ez most végre megtörtént. Az Izraeli Véderő a támadások megindítása előtt nagyszámú, arab nyelű röplapon figyelmeztette a gázai civil lakosságot, hogy támadás indul katonai célpontok ellen, ezért vonuljanak biztonságos helyre. Ezután a légierő jól célzott légi csapásokat mért a terroristák állásaira, utánpótlási vonalaira és parancsnokaira.

 
Ebben a helyzetben Társaságunk egyértelmű, nyomatékos szolidaritását fejezi ki Izrael állam polgáraival, és megerősíti azt az ENSZ alapszabályában is rögzített elvet, hogy külső támadás esetén minden állam jogosult minden eszközzel, beleértve a katonai eszközöket is, a saját védelmére. Egyben tiltakozunk az arab-palesztin terrorizmus minden formája ellen. Nyomatékosítjuk, hogy ezek az akciók nemcsak Izrael népe és államrendje, hanem saját arab polgáraik érdeke és békéje ellen is hatnak.

Elvárjuk, hogy a Magyar Köztársaság kormánya, összhangban atlanti szövetségesei nyilatkozataival, hasonló szellemben foglaljon állást a fennálló konfliktusról.

Kelt Szentendrén, 2012. november 16-án.


Magyar-Izraeli Baráti Társaság

Szentendre-Dunakanyar Kulturális Egyesület

Elnöksége nevében

 

Vajda János

elnök

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 17