Köszöntő

KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!

Célunk, hogy a Pilis-Dunakanyarban megalakult MAGYAR -IZRAELI BARÁTI TÁRSASÁG - SZENTENDRE DUNAKANYAR, KULTURÁLIS EGYESÜLET legújabb eseményeiről, híreiről tájékoztassuk az érdeklődőket.

Ki olvas minket

Oldalainkat 35 vendég böngészi

Szavazások

Hogy tetszik a honlap
 

SZÉKELYHIDI FERENC ROVATA

Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület, Szentendre-Dunakanyar
'Meg fogtok dögleni': megverték a Budapesti Zsidó Hitközség körzeti elnökét
 
Kerényi Andrásra két fiatalember támadt rá, amikor kijött a zsinagógából pénteken.
 
Két férfi megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét pénteken, amikor kifelé jött a zsinagógából - erősítette meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI információját.
 
Programajánló: rádióműsor

 

Itt: http://www.klubradio.hu/index.php?id=28%23c , a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában okt. 3-án, szerdán, a 9.00 - 9.15 közötti idősávban dr. Gyekiczky András beszél a pápai Elfeledett szomszédok c. kiállításról.

 

 
Az Izraeli Kultúrális Intézet októberi programajánlója

 

 
Meghalt Sandberg Gusztáv

 

Aki beírta magát Izrael történelmébe... Mose Sanbar 1926 – 2012.

Hétfőn, október 1-én elhunyt Mose Sanbar (kiejtve: Zánbár), Izrael egyik legismertebb közgazdásza.A számos fontos állást betöltött szakember Kecskeméten született Sandberg Gusztáv néven.
 
Szukot - Sátoros ünnep
 
Vasárnap, szeptember 30-án napnyugtakor veszi kezdetét a Sátoros ünnep, eredeti héber nevén Szukot. Ellentétben a néhány nappal előtte tartott, komor hangulatú Jom Kippurral, ez örömünnep: egyike a három zarándokünnepnek, amelyet az ókorban, a Szentély fennállása idején Jeruzsálemben töltött a nép, és ott minden család áldozatot mutatott be Isten előtt.
 
Ami eddig csak Budapesten fordult elő: Eltűnt egy kő

 

Günter Demnig német szobrász holokauszt-áldozatokra emlékező botlatókövei közül mind megvan a világban. Egy hiányzik csak. Budapesten a 12. kerületben valakit zavart Laub Magdolna emlékköve. Kiásta és eltüntette.

 
Székelyhidi Ferenc: 80 éve halt meg Magyarország első kötő-és szövőgyárának legendás igazgatója

 

A váci kötő- és szövőgyár alapításáról a mai napig tartja magát egy téves megállapítás. Ez a megemlékezés jó alkalom arra, hogy néhány tényt, adatot pontosítsunk.

Magyar Zsidó Lexikon (1929-ben Újvári Péter szerkesztésében); 2005-ben unokájával, dr. Gergely Katalinnal, Szalay Ágnes készített riport, ahol szintén, mint gyártulajdonosként szerepel a nagyapja, és legutóbb Kormos Szilvia Váci zsidó temetők, 2010-ben megjelent könyvének bevezetőjében, tartja azt az állítást, hogy a gyárat Löbl Ármin hozta létre . Feltehetőleg a lexikonban  megjelent adatokat kritika nélkül vették át a témával foglalkozó írások.

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 17