Köves Slomó válaszolt Vona Gábor vita kihívására

 Tisztelt Vona Gábor!

Ön, a Jobbik elnöke vitára hívott. Azt szeretné, hogy az általam meghirdetett társadalmi párbeszéd, konzultáció keretében vitatkoznék Önnel az antiszemitizmusról. Őszinte leszek. A felvetés megmozgatta a magam és környezetem fantáziáját: Érdekes lenne beszélni, – ahogy Ön fogalmaz – a félrebeszélés lehetősége nélkül, anélkül, hogy a kettősbeszédnek helyet adnánk. Azért, hogy világos fogalmazással közösen megmutassuk az antiszemitizmus demagóg szólamainak abszurditását.

 

Csak hogy tartok tőle, hogy erre a „vitára” most nem kerülhet sor. Ugyanis minden párbeszédhez kellenek közös axiómák. Matematikai diskurzust sem lehet tartani két fél között, ha nem fogadják el mindketten az 1+1=2 elvét. Ez az elv ugyanis nem lehet vita tárgya. Ez a józanész által elfogadott közös kiindulópont. A Jobbik képviselői által rendszeresen hangoztatott retorikában a zsidó világuralom, a Cion bölcsei, a vérvád, az izraeli zsidók tömeges magyarországi betelepítése, Jézus zsidók általi keresztre feszítése, a zsidók kereszténység ellenes propagandája, a zsidók kollektív bűnössége nem ritkán megjelenő elemek. Mint ahogy propaganda anyagaikban gyakori szófordulatok a „zsidó járás”, a „zsidó horda”, a „pedofil zsidók”, a „zsidó bérenc”, a „maguk fajta és magunk fajta”, vagy a „körülmetélt kis farkincák”. Úgy gondolom, ezek a számomra ismeretlen fogalmak, ez a számomra értelmezhetetlen eszmevilág, kiszolgáltatott helyzetbe hozna egy esetleges beszélgetés alkalmával. Nem ismerném ki magamat ezeken az alapvetéseken, és csak a sötétben tapogatóznék. Én számomra ugyanis, ugyanúgy ahogy evidencia az 1+1=2, ugyanúgy axióma, hogy nem a „származás számít, hanem hogy ki mit tett le az asztalra”. Már csak, hogy a Jobbik elnökének az utóbbi időben, többször is hangoztatott kijelentését idézzem.
Bizony én már ezen se ismerem ki magam. Ha valóban nem a származás számít, akkor mit jelentenek a fent idézett lózungok? Mit jelent a „kollektív zsidó felelősség”, vagy a „cigány bűnözés”?
Ön a meghívás kapcsán többször is visszautasította az antiszemitizmus és az előítéletesség vádját magára és pártjára nézve. Azt gondolom talán valamit félreértett. Nem érdekel, hogy Ön vagy pártja antiszemita-e. Nem ez a kérdés? A kérdés az, hogy az Önök által hangoztatott szólamok gerjesztenek-e előítéletes gyűlöletet, az amúgy teljes jogon nagyon elkeseredett emberekben. Azt érik-e el, hogy az emberek a „nemzet asztalára letett” teljesítményt értékeljék, vagy inkább vélt, és valós származás alapján ítélkezzenek.
Vona Úr! Örömmel vitáznék, sőt beszélgetnék. Kérem, segítsen nekem ebben! Tegye világossá egyértelműen, mit értenek önök a fenti fogalmak és kifejezések alatt! Az Ön által, és általam is, annyira gyűlölt kettős beszédnek talán ez lenne az első lépése.
Pártját támogató százezreket eszemben sincs lebecsülni, sőt, írásaimmal és nyilatkozataimmal mind azon vagyok, hogy meggyőzzem őket: legyenek óvatosak! Ne bízzák jövőjüket gyűlöletkeltő hamis ígéretekre, szembefordító politikai demagógiára, mert az nem csak a magyar zsidóságnak, hanem az egész magyar nemzetnek jelentene katasztrófát.
Levele végét olvasva felcsillan bennem a remény sugara. Örömömre, Isten nevét említi. Bizonyára Ön is arra az egy Istenre gondol, akihez én is naponta háromszor imádkozom. Arra az Istenre, aki nagy kegyelmével minden pillanatban megújítja a teremtést, aki minden embert saját képmására teremtetett, és aki minden embernek egyenlően szabad akaratot adott, hogy a jó és a rossz között válasszon. Arra az Istenre, aki a ne ölj, ne lopj és ne paráználkodj mellett, megtiltotta a hazugságot és a gyűlöletet is. Vona úr! Szinte biztos vagyok benne, hogy ugyan arról az Istenről beszélünk. A mindkettőnk számára szent Írás Istenéről. Lehet, hogy Róla vagy a Bibliáról szeretne velem beszélni. Megtisztel, hiszen ez a szakmám, és örülök is, ha ebben segíthetek. Nyilvánosan és magányosan egyaránt: Ebben mindig állok rendelkezésére.

 

Üdvözlettel,

Budapest, 2012. július 13.

 

Dr. Köves Slomó
vezető rabbi

 

Forrás: zsido.com

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!