A Mensch Nemzetközi Alapítvány szervezésében Szenes Hannára emlékezünk
 

 

 

A Dohány utcai Zsinagóga melletti Mártírok sírkertjében, július 17-én délután 5 órakor.

 

Chana Senesh, Szenes Hanna, Szenes Anikóként született 1921-ben. Édesapja, Szenes Béla ismert újságíró és színpadi szerző volt. Anikó hat éves volt, amikor édesapja elhunyt, így Giora nevű testvérével együtt édesanyja, Katerina nevelte fel. Szenes egy református lányok számára létesített magániskolába járt, ahová katolikus és zsidó tanulókat is felvettek. Kitűnően érettségizett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, és 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába. Nahalalban, a lányok mezőgazdasági főiskoláján szerzett diplomát. 1941-ben a Sdot Yam kibuc tagja lett és csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez.

 

 

Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, Dél-Baranyában ért földet a partizánok által ellenőrzött területen. Itt több akcióban vett részt, majd júniusban a magyar határon egy csendőrjárőr elfogta. Bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. A fasiszta magyar katonai bíróság golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték.

Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei, dalai széles körben ismertek.

 

A megemlékezésen fellépnek:

Havas Judit, Masa Anita és Masa Tamás előadóművészek

 

Bővebben: http://hannahseneshheritage.webs.com/

 

2010. szeptember 2-án Budaörsön igazi akcióval emlékeztünk meg a budapesti születésű izraeli nemzeti hősről. Magyar és izraeli ejtőernyősök közös emlékugrást hajtottak végre Li-2-es szállító repülőgépből, a két nép hőse és mártírja tiszteletére. 

 

 

Az elmúlt évben Szenes Hanna születésnapján, július 17-én a szlovéniai Metlika helység melletti Prilozje repülőtéren folytattuk a megemlékezést.

Az izraeli ejtőernyősök, Dar Nahum, Elinor Webber, Elinor Webber, Yaniv Warshavsky és Assaf Arbelle szlovén katonai ejtőernyősökkel együtt emelkedtek fel a szlovén légierő Pilatus PC-6 repülőgép fedélzetén, és ugrottak ki ott, ahol 1944 márciusában, a partizánok várták Szenes Hannát és társait.

Budapesten, július 20-án azonban az időjárás és más technikai nehézségek megakadályozták, hogy a Li-2-es repülőgép Budaörsön a négy izraeli és az öt-öt magyar katonai és sport ejtőernyőssel levegőbe emelkedjen.

 

Július 22-én izraeli-magyar ejtőernyős emlékugrást hajtunk végre Szenes Hanna tiszteletére a Siófok-Kiliti Repülőtéren.

A tervezett helyszín a szolnoki légibázis volt, azonban a HM, eredeti ígéretétől eltérően, nem vállalta a közös megemlékező ejtőernyős ugrást. Írásbeli megkeresésünkre két hónap alatt nem érkezett válasz, mindössze egy elutasító telefonhívást kaptunk.

Ezért Siófok-Kiliti Repülőtéren - a tervezetthez hasonló módon - 4000 méterről történnek az ugrások tandem és szóló formában, izraeli és magyar zászlók lehozatalával.

Az eseményről filmet készítünk.

 

Adományaikkal elősegítik a megemlékezés megvalósítását.

Köszönettel, a

Mensch Nemzetközi Alapítvány

Bankszámlaszámunk:

MKB 10300002-10112205-49020016

 

 

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!