91 évesen is sportol Keleti
 
Herzliya - Nagyon várja már a londoni nyári játékokat, kíváncsi a versenyekre, s persze a magyarokra – Keleti Ágnes (91) ötszörös olimpiai bajnok tornászt nem csak a sportsikerei, hanem kiváló fizikai kondíciója miatt is lehet csodálni. A legendás versenyző ugyanis aktív napokat él, rendszeresen mozog.
 
 
– Elég idős vagyok már ahhoz, hogy személyesen ne legyek ott az olimpián, meg aztán saját erőből nem is tudnám kifizetni az utazást és az ott tartózkodást – mondta lapunknak az Izraelben élő, de korábban gyakran Budapestre látogató Keleti Ágnes. – Köszönöm szépen, jól vagyok, tegnap is például leúsztam tizenkét hosszt egy harminc méteres uszodában. Mindig annyit edzek, amennyi jól esik.
 
A világhírű sportoló 1952-ben Helsinkiben egy, 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert tornászként. Kíváncsi, mire lesznek képesek az „utódok" Londonban.
 
alt
 
– Szeretem nézni a versenyeket, bár igazi kedvenceim nincsenek – közölte a bajnoknő.
 
Elmondása szerint abból, hogy ilyen sikeres tornász lett, sok előnye nem származott, hiába is hiszik ezt az emberek. Mindenért meg kellett küzdenie. Ezzel együtt páratlan pályafutás az övé, beválasztották a nemzet sportolói közé, és a Torna Hírességek Csarnokába, a győzelmekkel, a diadalokra emlékeztető ereklyékkel azonban nem nagyon foglalkozik.
 
alt
 
– Azért néha előveszem és rendezgetem idehaza az érmeimet – mesélte Keleti Ágnes. – Az egyik aranyamról azonban sajnos nem tudom, hol van. Évekkel ezelőtt itt járt egy újságíró és elkérte, hogy lefotóztassa. Azóta sem kaptam vissza.
 
A második világháborúban csak a szerencsén múlt, hogy nem deportálták, a háborús állapotok közepette szinte kimenekült az olimpiára a forradalom idején, 1956-ban. A melbourne-i nagy diadalok után először Ausztráliában próbált szerencsét, végül Izraelben telepedett le, ahol gyakorlatilag ő teremtette meg a helyi tornasportot. Régebben sokat járt haza, van is lakása Budapesten. Most már azonban nehezebben mozdul ki, ám érdekli minden, ami Magyarországgal kapcsolatos, és persze az is, hogyan szerepelnek a mieink az idei nyári játékokon.
 
 
 
Forrás: blikk.hu/Halas Zoltán
 

 

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!