A Roma Holokauszt, a Pharrajmos évfordulóján

 

1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka a nácik likvidálták az auschwitz-birkenaui cigánytábort, kivégezve annak mintegy 3000 lakóját. Világszerte e borzalmas eseményhez kötődően tartjuk meg augusztus 2-án a Pharrajmos, a Holokauszt cigány-roma áldozatainak emléknapját.

A megemlékezés alkalmával a Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak szégyenkező és együttérző szeretettel osztozik cigány testvéreink fájdalmában.
 
Szégyelljük és szívből jövően bánjuk mindenekelőtt azt a gonoszságot, amelyet a nácizmus idején (és az idevezető múlt során) a magyar lakosság, a magyar állam és a magyar hatóságok elkövettek a magyar nemzet cigány származású polgáraival szemben.
 
Szégyelljük és szívből jövően bánjuk, hogy hazánk lakossága előtt még ma sem tudatosult a cigányságot ért üldöztetés és az elpusztításukra szerveződő lelketlen gonoszság gyalázata, és hogy jelenleg sem teszünk csak keveset sem azért, hogy e bűnök ismerésének és beismerésének a szorgalmazásával lelki impulzusokat adjunk cigány testvéreink kitaszítottságának és a kiszolgáltatottságuk iránti szenvtelen érdektelenség hathatós megszüntetéséhez.
 
Szégyelljük és irtózva szemléljük, hogy az örökre diszkreditálódott nácizmus szellemisége szemünk láttára jut új erőkhöz a közgondolkozásban és a közpolitizálásban, többek között a "cigánybűnözést" hangoztató közbeszédben, a társadalmi-szociális gondjaink magyarázatát "a" cigányban megszemélyesítő lelketlenség, és a cigány ember arcát az eltakarítandó gonosszal egyenlősítő rettenetes felfogás terjedésében is.
 
Különösen szomorúnak és félelmetesnek tartjuk azt, hogy a Vészkorszak idején gyilkos gyümölcsöket termő cigányellenes szellemiség polgártársaink szavazatinak erejével jelenleg parlamenti képviselettel is rendelkezik, és éppígy azt a bűnös felelőtlenséget, amelyet a közgondolkodás formálásában szerepet játszó tényezők (értelmiségiek, médiumok, egyházak stb.), az ország szociális közállapotaiért felelős közszereplők, és nem végső soron a gazdasági szféra tisztátalan lelkületű manipulátorai vállalnak magukra e gyalázatos tendencia megerősödésében, a vele szembeni energikus fellépés elmulasztásával.
 
A Pharrajmos emléknapja alkalmával áldást kérünk sokat szenvedett és ma is kimondhatatlan mértékben szenvedő cigány testvéreik életére, és könyörgünk bűneink bocsánatáért és annak a léleknek a mindannyiónkban való megerősödéséért, amely epekedve vágyódik az Örökkévaló igazságának megismerésére és beteljesítésére.
 
A mai napon 18 órai kezdettel országszerte is megemlékeznek a Pharrajmos áldozatairól.
 
Budapesten a IX. kerületi Nehru-parton (a Bakáts utca torkolatával szemközti területen) lévő Roma Holokauszt Emlékműnél kerül sor a részvét és a szeretet szavainak kinyilvánítására.
 
A főiskola Polgárságát és Barátainkat szeretettel hívjuk és várjuk a megemlékezésre.
 
Budapest, 2012. augusztus 2.
 
 
Majsai Tamás
a WJLF Theológus és Lelkész Szak dékánja
 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!