A GÁZAI TÁMADÁSOK OKÁN
Nyilatkozat

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre növekvő aggodalommal hallgattuk az Izraelből érkező híreket, melyek az ország polgári lakosságát, civil övezeteit ért, főleg a Gázai-övezetből indított rakéta-terrortámadásokról szóltak. Ezek az akciók mind a Hamaszhoz és az Iszlám Dzsihádhoz, a két legerősebb terrorszervezethez kötődtek. Legutóbb már a Golán-fennsíkról szíriai oldalról is belövésekről értesültünk.


Mind eközben egyre erősödött az izraeli lakosság jogos követelése, hogy a kormányzat tegyen meg mindent a védelmükben. Ez most végre megtörtént. Az Izraeli Véderő a támadások megindítása előtt nagyszámú, arab nyelű röplapon figyelmeztette a gázai civil lakosságot, hogy támadás indul katonai célpontok ellen, ezért vonuljanak biztonságos helyre. Ezután a légierő jól célzott légi csapásokat mért a terroristák állásaira, utánpótlási vonalaira és parancsnokaira.

 
Ebben a helyzetben Társaságunk egyértelmű, nyomatékos szolidaritását fejezi ki Izrael állam polgáraival, és megerősíti azt az ENSZ alapszabályában is rögzített elvet, hogy külső támadás esetén minden állam jogosult minden eszközzel, beleértve a katonai eszközöket is, a saját védelmére. Egyben tiltakozunk az arab-palesztin terrorizmus minden formája ellen. Nyomatékosítjuk, hogy ezek az akciók nemcsak Izrael népe és államrendje, hanem saját arab polgáraik érdeke és békéje ellen is hatnak.

Elvárjuk, hogy a Magyar Köztársaság kormánya, összhangban atlanti szövetségesei nyilatkozataival, hasonló szellemben foglaljon állást a fennálló konfliktusról.

Kelt Szentendrén, 2012. november 16-án.


Magyar-Izraeli Baráti Társaság

Szentendre-Dunakanyar Kulturális Egyesület

Elnöksége nevében

 

Vajda János

elnök