Életének 96. évében elhunyt Jicchak Samir

Shamir Yitzhak

Szombaton, 2012. június 30-án, életének 96. évében elhunyt Jicchak Samir, Izrael hetedik miniszterelnöke, aki 1983-84 és 1986-1992 között volt kormányfő.

 

Sámir a néhai Menáchem Beginnel együtt a mai Likud párt elődje, a Chérut párt vezéregyéniségei közé tartozott.

 

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök az eltávozottat az Izrael iránti hűség mintaképének nevezte.

 

Jicchak Samir 1915-ben született az oroszországi Ruzsanyban, mint Jicchak Jaziernicki. Tizenéves korában csatlakozott a jobboldali revizionista mozgalomhoz. Varsóból alijázott 1935-ben az akkor brit mandátum alatt álló Palesztinába. A negyvenes évek elején a britek ellen küzdő „Lechi” fegyveres szervezet egyik vezetője lett. A mandátumi hatóságok kétszer is letartóztatták, mindannyiszor megszökött.

 

Samir 1955-től a Moszádhoz, Izrael külföldön tevékenykedő titkosszolgálatához csatlakozott, ahol 1965-ig szolgált. A hatvanas évek közepén belépett a Menáchem Begin által alapított Chérut (Szabadság) pártba, amely a Likud párt elődje volt.

 

Politikai karrierjét 1973-ban mint Kneszet-képviselő folytatta a Külügyi- és Hadügyi Bizottság tagjaként, később a Kneszet házelnöke volt. 1980-ban a Begin-kormány külügyminisztere lett, majd Begin lemondása után miniszterelnök. A nyolcvanas években a Likud-Munkapárt nemzeti egységkormány keretében miniszterelnöki, illetve -helyettesi feladatot töltött be.

 

A Munkapárt 1992-ben aratott választási győzelmét követően lemondott a Likud párt vezetéséről, 1996-ban a Kneszet-képviselőségről is.

 

Orvosai 2004-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. Azóta egy idősotthonban ápolták.

 

Jicchak Samir temetése hétfőn lesz a jeruzsálemi Herzl hegyen, az ország nagyjai parcellájában.

 

Forrás: http://izraeli-hirlevel.blogspot.hu

 

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!