Belebukott a neonáci ügybe a német titkosszolgálat feje

 

FrommHét hónappal a Németországot rendkívüli módon megrázó neonáci gyilkosságsorozat feltárása után lemondott a német alkotmányvédelmi hivatal elnöke.

 

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter hétfőn saját kérésére nyugállományba helyezte a 63 esztendős Heinz Frommot, akit a hivatalos közlemény szerint mélységesen megviseltek a saját munkatársai által elkövetett mulasztások, illetve az ennek következtében előállt bizalomvesztés.

 

Németországban tavaly novemberben leplezték le azt a neonáci gyilkosságsorozatot, amely legalább 10 halálos áldozatot követelt. Az áldozatok között kilenc Németországban letelepedett külföldi, elsősorban török, valamint görög kisvállalkozó volt, akiket a Türingiából származó merénylők 2000 és 2006 között gyilkoltak meg. 2007-ben egy őket igazoltatni kívánó német rendőrnő életét oltották ki. A gyilkosok és cinkosaik egy magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak (NSU) nevező szervezet tagjai voltak.

 

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy mindenekelőtt az alkotmányvédelmi hivatal, azaz a belső elhárítás, de a rendőrség is súlyos hibákat követett el a korábbi években a feltételezett tettesek felderítésében, illetve felkutatásában. A szélsőjobboldali szervezethez tartozó későbbi merénylők már a gyilkosságok elkövetése előtt is gyanússá váltak, a hatóságok azonban futni hagyták őket.

 

Bizonyítást nyert az is, hogy a belső elhárítás és a rendőrség közötti együttműködés felettébb hiányos volt. Az alkotmányvédelem beépített emberei közül többet pedig közvetve azzal vádoltak, hogy sok esetben – a busás ellenszolgáltatás ellenére – nem megbízóikat, hanem az általuk megfigyelt neonáci csoportokat látták el információkkal.

 

A hivatalt 2000 óta vezető Heinz Fromm hétfői lemondásának közvetlen okát ugyanakkor egy múlt heti leleplezés jelentette. Kiszivárgott ugyanis, hogy a neonáci gyilkosságok tavaly novemberi feltárásakor több a szélsőjobboldali körökbe beépített ügynök aktáit semmisítették meg. Ugyancsak a múlt hét végén vált ismertté az is, hogy az olasz társszerv már 2003-ban figyelmeztette a német hivatalt a türingiai neonáci csoport tevékenységére.

 

A kormányon lévő konzervatívok és a liberálisok, valamint az ellenzéki pártok egyaránt üdvözölték Fromm távozását, illetve azt, hogy vállalta a felelősséget a történtekért. Mindenekelőtt az ellenzék követelte ugyanakkor az alkotmányvédelem tevékenységének felülvizsgálatát.

 

A neonáci gyilkosságsorozat hatalmas megdöbbenést okozott Németországban. Angela Merkel kancellár szégyenletesnek nevezte, hogy mindez megtörténhetett, és nagyobb éberséget követelt a szélsőjobboldallal szemben.

 

 

Forrás: index.hu

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!