Aszad bánja a török gép lelövését

Bassár el-Aszad szíriai elnök azt mondta egy török ellenzéki napilapnak adott, kedden megjelent interjúban, hogy azt kívánja, bárcsak ne lőtte volna le a szíriai légvédelem a múlt hónapban az F4Phantom típusú török vadászgépet. "Csak a lelövése után tudtuk meg, hogy a repülőgép török volt. Bárcsak ne lőttük volna le" – mondta a balközép irányultságú Cumhuriyet (Köztársaság) nevű újságnak.

Aszad megjegyezte, örült volna neki, ha izraeli lett volna a repülőgép. Szerinte a vadászgép egy olyan légi folyosóban repült, amelyet korábban háromszor is használtak izraeli repülőgépek. Szíria hajlandó lenne bocsánatot kérni Törökországtól, ha kiderülne, hogy a repülőt nemzetközi légtérben lőtték le, tette hozzá, és azt is kijelentette: nem fogja engedni, hogy nyílt háborúskodássá fajuljon a Törökország és Szíria közötti feszültség. Szíria nem hajt végre csapatösszevonást a török határ térségében, bármit tesz is a török fél, mondta.

 

A szíriai haderő június 22-én lőtte le a török vadászgépet, amely Szíria szerint szíriai, a törökök szerint nemzetközi légtérben repült alacsonyan, kis sebességgel. Megfigyelők szerint a szíriai légvédelmi rendszereket tesztelte. A gép két pilótájának nyoma veszett.

 

A török vezérkar hétfői közlése szerint szombaton, vasárnap és hétfőn is riadóztatták a török légierő F-16-os vadászgépeit, miután szíriai katonai helikopterek 3-4 kilométerre megközelítették a török határt. Szakértők szerint ugyanakkor csekély a valószínűsége annak, hogy fegyveres konfliktus robban ki Törökország és Szíria között.

 

Forrás: index.hu

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!