A keresztesek aranyát találhatták Izraelben

 

A keresztes lovagok elrejtett aranyát találhatták meg Izraelben a Tel-Avivtól 25 kilométerre északra lévő középkori erőd feltárásai során.

A régészek egy XIII. századi tengerparti várat tártak fel, amely a Máltai Lovagrendé volt. A keresztes lovagok egyik legfontosabb szentföldi erődítményét 1265 márciusában I. Bajbarsz mamlúk szultán támadta meg, és negyvennapi ostrom után elfoglalta. A várat lerombolták, a hely elnéptelenedett. Az erőd feltárása három éve kezdődött. Egyebek közt ostromgép, valamint nyílhegyek százai kerültek elő, de találtak az izraeli régészek használati tárgyakat és üvegedényeket is.

 
A padlózat alól került most elő egy törött cserépedény, amelyben 108 aranypénzt rejtettek el: ebből 93 négygrammos, 15 egygrammos pénzérme. A pénzeket 250 évvel a kincs elrejtése előtt, Egyiptomban verték, a lelet értékét százezer dollárra becsülik a szakértők.
 
Az izraeli régészek szerint az erőd parancsnokai rejthették el a kincset, hogy az arany ne kerüljön a várat ostromló mamlúkok kezébe. Oren Tal, a Tel-Aviv Egyetem régészprofesszora szerint valószínű, hogy egy sérült cserépedénybe dugták az aranypénzeket, majd homokkal megtöltötték, és a padlózat alá rejtették, azt remélve, hogy ha valaki megtalálja is, értéktelennek véli az edényt, és nem fordít figyelmet rá.
 
 
 
Forrás: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/07/09/a_keresztesek_aranyara_bukkanhattak_izraelben/
 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!