A tagok jogai és kötelezettségei

 III. TAGSÁGI VISZONY

 

 

5.    Az Egyesületbe felvételét kérheti az a 16. életévét betöltött természetes személy, aki nem áll közügyektől való eltiltás vagy cselekvőképességet kizáró gondnokság hatálya alatt, aki felvételi kérelmében az EgyesületAlapszabályát elfogadja és a tagsági viszonyból származó kötelezettségek teljesítését vállalja.

 

6.    A belépési nyilatkozatot az Elnökségéhez kell benyújtani. A tag felvételéről az Elnökség hoz határozatot. A határozatot a felvételt kérő személynek írásban vagy elektronikus úton nyolc napon belül meg kell küldeni. A határozattal szemben a felvételét kérő személy a döntés kézbesítésétől számított 30 napon belül az Elnökséghez eljuttatott írásbeli jogorvoslati kérelemmel a Közgyűléshez fordulhat.

 

7.    Az Egyesület tagjait egyenlő jogok illetik meg, jogaikat a tagok személyes aktivitás útján gyakorolják.

 

8.    A tagok jogai:

 

a)    tanácskozási, indítványozási és szavazati joggal részt vehetnek az Egyesület Közgyűlésén;

 

b)    a tagok bármely tisztségre választhatnak és megválaszthatók;

 

Az Egyesület ügyintéző és képviseleti szervének tagja az lehet, aki

· a közügyek gyakorlásától nincs eltiltva, és

· magyar állampolgár;

· a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben meghatározottak szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik, vagy

· a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, és bevándorolt vagy letelepedett jogállású, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

 

c)    jogosultak részt venni az Egyesület rendezvényein;

 

d)    igénybe vehetik az Egyesület által nyújtott szolgáltatásokat;

 

e)    a tisztségviselőktől tájékoztatást kaphatnak.

 


9.    A tagok kötelességei:

 

a)    kötelesek megtartani az Alapszabály rendelkezéseit, illetőleg az Elnökség határozatait;

b)    kötelesek teljesíteni az Egyesület tevékenységével kapcsolatosan önként elvállalt feladataikat, és tőlük elvárható módon elősegíteni az Egyesület célkitűzéseinek megvalósítását;

c)    kötelesek tagdíjat fizetni.

 

A kötelezettségek megszegése, be nem tartása fegyelmi, az Egyesület céljaival ellentétes magatartás, vagy az elfogadott, alapszabályban rögzítetett célokkal szembeni fellépés etikai vétséget képezhet.

 

10.    A tagsági viszony megszűnik a tag:

 

a)    kilépésével;

b)    kizárásával;

c)    halálával.

 

11.    A kilépési szándékot az Elnökséghez intézett írásbeli nyilatkozattal kell bejelenteni. A tagsági jogviszony a kilépési nyilatkozat kézhezvételével szűnik meg.

 

12.    Az Elnökség kizárhatja a tagot az Egyesület soraiból az alábbi esetekben:

 

a)    a tag tevékenysége az Alapszabályba ütközik (fegyelmi és/vagy etikai vétség);

b)    a tag felszólítás ellenére tagdíjfizetési kötelezettségének három hónapja nem tesz eleget, és a felszólításban megjelölt legalább 90 napos fizetési határidő eredménytelenül telt el (fegyelmi vétség);

c)    a tag tevékenysége ellentétes az Egyesület céljaival, vagy egyébként veszélyezteti az Egyesületcéljainak megvalósulását, illetve sérti annak jó hírét (etikai vétség).