Simon Peresz, Izrael Állam elnöke 5773. évi újévi üzenetét a diaszpóra zsidó közösségeinek

 

 

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy boldog, eredményekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánjak Önnek és családjának.

 

Üdvözlettel,

 

Ilan Mor

nagykövet

 

 

 

Izrael Állam elnökének üzenete a diaszpóra zsidó közösségeinek a zsidó újév alkalmából

2012. szeptember

 

Különleges öröm számomra, hogy szívből jövő jókívánságaimat küldhetem a világ zsidó közösségeinek a magam és izraeli testvéreitek nevében most, amikor készen állunk egy reménnyel és optimizmussal teli újévre.

 

Természeti kincsekben szegény és kis országként kétszeresen is büszkék vagyunk azokra az emberi erőforrásokra, amelyeket Izrael eddig felmutatott; ez képviseli a legértékesebb tőkét, amiben egy ország reménykedhet. Földünkből fakad az újítás, a kreativitás és az áttörés szelleme, valamint számtalan Nobel-díjas tudós is. Ezen teljesítmények a tudományos és technológiai verseny élmezőnyébe helyeztek bennünket, ezért nevezik országunkat a Vállalkozók Nemzetének. A táplálék és vízhiány gondjai ellen a kutatás és fejlesztés eszközeivel harcolunk, elképesztő teljesítményeket realizálva. Így új távlatokat érhetünk el, amelyek segítségével egész életünket forradalmasíthatjuk. Ilyen az agykutatás is, amelynek segítségével az emberi agy eddig fel nem fedezett rejtélyeit tárhatjuk fel az egész emberiség javára.

 

A világszerte megtalálható zsidó közösségekre családként és egyben teljes jogú partnerként tekintünk. Meggyőződésünk, hogy zsidó kötelékeink védelmezése elsődleges fontosságú, ezeket tovább kell ápolni és táplálni. A fiatal generáció jelenti számunkra a jövőt, elkötelezettségük, hogy jobb holnapot teremtsenek a zsidók számára mind Izraelben, mind világszerte, ez ugyanis kulcsfontosságú a sikerhez. Az oktatási programok, a visszatérő látogatások Izraelbe, az első kézből nyert tapasztalatok és a személyes találkozások már valódi eredményekkel jártak, amelyek összekötő hídként egyesítik a világ zsidóságát.

 

Ezen hidak alapjai közös értékeink örökségén nyugszanak. Az egymás iránt tanúsított elkötelezettségen felül sosem feledhetjük el azon kötelességünket, hogy a világot jobbá tegyük, a Tikkun Olam zsidó koncepcióval összhangban.

 

A történelem során a mával elégedetlen, mindig a jobb holnapért küzdő zsidók olyan eredményeket értek el, amelyekkel a társadalom fejlődését szolgálták és amelyekre valóban büszkék lehetünk.

 

Ezen örökség a morális értékek iránti elkötelezettségben, a tudás iránti vágyunkban és a békéért való fáradhatatlan küzdelemben nyilvánul meg. Pontosan ez az, ami egységbe foglal bennünket az emberiség megállíthatatlan előrehaladásában.

 

Ismételten egy újévet köszöntünk, a morális értékek, a tudás és a béke ősi támpontjain, és így nézünk szembe a kihívásokkal, és ragadjuk meg azokat a lehetőségeket, amelyek előttünk és a világon mindenki előtt állnak. Egységünk jelenti számunkra a horgonyt, értékrendünk pedig a szél, ami előrehajt bennünket. Ezek segítségével térképezzük fel utunkat a növekedés, a biztonság és a jólét felé a zsidó nép számára, és az egész emberiség javára.

 

Barátaim,

Jeruzsálemből kívánok a világszerte élő zsidó népnek boldog, békés, egészséges és sikerekben gazdag évet.

 

Shana Tova u’metuka!

 

Simon Peresz

 

 

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!