Netanjáhu: előrehozott választások

 

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kedden este 20 órára sajtóértekezletet hívott össze. Alig öt perces (!) expozéjában bejelentette szándékát, hogy a 2013. év októberében esedékes választásokat előrehozza. A miniszterelnök nem említett dátumot: a találgatások 2013. január 28-át vagy február 12-ét jelölik meg, mint lehetséges dátumot.
A választások előrehozásának indokaként a kormányfő "felelősségteljes költségvetés" széleskörű támogatásának a szükségességét jelölte meg.
 
Netanjáhu az elhatározás napjáig, 2012. október 9-ig hosszú heteken át megbeszéléseket folytatott koalíciós partnereivel. Megfigyelők szerint a megbeszélések homlokterében a 2013. év költségvetése állt, amelyben hetek, hónapok vitái során sem sikerült a kormányfőnek dűlőre jutnia koalíciós partnereivel.
 
Netanjáhu megemlékezett az Izraelt érintő problémákról: a körzet drámai, és Izrael számára korántsem kedvező változásaitól, az európai gazdaságok súlyosbodó problémáiról, az ottani, tömegessé váló munkanélküliségről, miközben – szavai szerint – kormányának sikerült új munkahelyek tízezreit megteremtenie, és megőrizni az izraeli gazdaság stabilitását.
 
"Felősségteljes költségvetésre van szükség. Populisztikus döntések óriásira növelnék a büdzsé hiányát, amihez én semmi szín alatt nem járulok hozzá!" – jelentette ki Netanjáhu.
 
A baloldali ellenzék – a Munkapárt és az attól balra álló Merec párt – máris "kíméletlen" költségvetést emleget, amelyet a Likud és koalíciós partnerei, úgymond, már az újonnan megválasztandó Netanjáhu-kormány működésénak másnapján rá akarnak kényszeríteni az ország népére.
 
"Évtizedek óta nem volt Izraelben ennyire stabil kormány, mint a mostani" – mondta.
 
Az utóbbi 40 évben csak egyetlen Kneszet töltötte ki teljes hivatali mandátumát: 1984 és 1988 között, amikor Simon Peresz és Jichak Samir felváltva   töltötték be a miniszterelnöki tisztet. 
 
A cikket beküldte: Szegő András
 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!