FILMKLUB most vasárnap!

 

Ritkán tesszük, hogy ekkora reklámot csinálunk a FILMKLUB soron következő vetítésének.

De a Tutajosok című magyar filmmel kivételt teszünk, mert ezt látni kell!

Tipikusan az a mozi, amelyet kötelező tananyagként kellene a középiskolák tanrendjébe iktatni – annak ellenére, hogy ismerjük a „kötelezők” népszerűségét. Most vasárnap (október 21-én) mód lesz az eddig elmulasztott „kötelező” pótlására, vagy felelevenítésére.

Feltétlenül ajánlott! Ritkán látható mozi.A vetítést követően

Szarka Judit filmesztéta vezetésével

gondolhatjuk tovább az akkori események máig ható tanulságait.

Álljon itt néhány szó a film előzeteseként:

Egy (majdnem) Nobel-díjas – Nádas Péter - forgatókönyve, két világhírű muzsikus filmzenéje, lélegzetelállító tájak és jellemek, erőszak, borzalom, generációk harca, és mindenek fölött: egy briliáns ügyvéd egy több ezer éves perben! És: happy end -- vagy mégsem? Ráadásul: képzeld, ez egy művészfilm!

Mindez

október 21-én 18 órakor

a Vas Miklós Filmklubban!

Szentendre, P’Art Mozi (Dunakorzó 18.)

Ja, hogy mi a film?

Elek Judit: Tutajosok.

 

[Szarka Judit]:

Tutajosok

Rendező: Elek Judit, 1989.

A tiszaeszlári vérvád-per történetét feldolgozó film a vádlottá váló tutajosok életvilágának drámai erejű megjelenítése. Mítikus erejű és mélységű tájban archaikus jellegű, ruszin, jiddis, magyar anyanyelvű közösségek élnek élet-halál szintű egymásrautaltságban. Egy váratlanul és véletlenül a Tisza felszínén felbukkanó holttest nyomán viszont hirtelen alvilági indulatok szedik ízekre a közösségi és egyéni életeket.

A „nagy per” védőügyvédje, Eötvös Károly szerint: „Nincs nemzet, amely biztos lenne arról, hogy egy szempillantásig különös izgatottság nem vesz rajta erőt, s agya a józan gondolatot s az ítélet tisztaságát rövid időre el nem veszti. A lelkeknek ma is vannak még sötét rejtekeik. Vallási túlbuzgóság, vérvád, faji és felekezeti gyűlölet ma is lappang még ama rejtekekben. Jöhet idő, amikor ezek egyike vagy másika kipattan, lángra gyúl, erőre kap s múló napokig elárasztja a társadalmat, s úrrá lesz az elmék és szívek fölött.”

A mai nézők szemének, emlékezetének, sőt, jelen idejű érzéseinek fénytörésében viszont a tutajosok életét felborító áramlatok az eötvösi (bal)sejtelemhez képest radikálisan más természetűeknek bizonyulnak…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[Szegő  András]:

Kedves Barátaim!

Természetesen mindenkinek ajánlom a filmet megnézésre - hozzátok el barátaitokat, ismerőseiteket is, mert ez most egy ritka lehetőség. Kiváló stáb, kiváló színészek adják elő azt a történetet, amit manapság csak a szélsőjobb interpretációjából ismer a közvélemény.

A filmről:           http://www.port.hu/tutajosok/pls/fi/films.film_page?i_film_id=23862
A rendezőről:     http://hu.wikipedia.org/wiki/Elek_Judit

Mindezért még nem írtam volna, ámde van egy kapcsolódó javaslatom. 1931-ben, nem sokkal Krúdy Gyula - van-e, ki e nevet nem ismeri? - halála előtt jelent meg az író A tiszaeszlári Solymosi Eszter c. regénye. Ma ezt inkább dokumentumregénynek, vagy  tényfeltáró riportkötetnek neveznék.
A könyv két aspektusból is figyelemreméltó. Rendkívül precíz, alapos, mondhatni krimiszerű leírása a Solymosi Eszter halálát követő antiszemita hecckampánynak és a hírhedett vérvádpernek, amely végül a vádlottak teljes felmentésével zárult. A másik, ezzel párhuzamos vonal a korabeli (a XIX. szd. vége közeledik) Magyarország olyan színvonalú leírása, amire csak Krúdy, vagy hasonló kaliberű író képes.

Akinek megvan otthon, vegye le a polcról, porolja le és olvassa újra; akinek nincs, menjen el egy könyvtárba, vagy keressen rá a neten egy antikvár példányra (a Magvető kiadta 1975-ben, 1977-ben és 2003-ban is). Érdemes.

Üdv: Sz.A.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ajánlott irodalom:       A TISZAESZLÁRIBŰNPER Bary József vizsgálóbíró emlékiratai

                                     

 

 

 

Ha szeretne hozzászólást írni, kérem jelentkezzen be a Főoldalon a Belépés nevű modulban!