Köszöntő

KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!

Célunk, hogy a Pilis-Dunakanyarban megalakult MAGYAR -IZRAELI BARÁTI TÁRSASÁG - SZENTENDRE DUNAKANYAR, KULTURÁLIS EGYESÜLET legújabb eseményeiről, híreiről tájékoztassuk az érdeklődőket.

Ki olvas minket

Oldalainkat 49 vendég böngészi

Szavazások

Hogy tetszik a honlap
 

SZÉKELYHIDI FERENC ROVATA

Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület, Szentendre-Dunakanyar
Kertész Imre visszavonul, nem ír többet

 

Kertész Imre lezárta irodalmi munkásságát, nem kíván többet írni.

A Berlinben élő Nobel-díjas magyar író erről a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy csütörtökön Berlinben megnyitják a Kertész Imre-archívumot.
alt

A Berlini Művészeti Akadémián a Kertész-életmű mintegy 35 ezer oldalnyi anyagából állítottak össze archívumot, amelyet november 15-én nyitnak meg a tudományos kutatások előtt.
 
 
KÖNYVAJÁNLÓ

 

Élni és túlélni – Levelek 1944-ből
A második világháború traumája még ma is elevenen hat: a kulturális emlékezet részét képezik a munkatáboros események, a holokauszt és a tömeges népirtás. A szörnyűségek ellenére mégis maradtak olyanok, akik a lehetetlen körülmények között képesek voltak reménykedni és várni egy jobb jövőt. Ez a fajta bizakodás hatotta át azokat a leveleket is, melyeket Fábri Ferenc édesanyja és édesapja váltottak egymással. Fábri Ferenc már régóta könyvvé kívánta rendezni ezeket az írásokat, az idei évben pedig sikerült e tervét valóra váltania, így most már mi is kezünkbe vehetjük a Levelek 1944-ből című művet.
A könyvbemutatóról szóló írást ide kattintva olvashatod el.
Az információt Klein László küldte.
 
Igazán jól sikerült a közös vacsora
Remek helyszín, kitűnő ételek, kedves emberek. Kell ennél több egy nagyszerű estéhez? Nem hiszem  – és ez mind együtt volt szombaton este, a harmadik közös egyesületi (Márton-napi) vacsorán. Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek és méltányolták azok erőfeszítését, akiknek nagy örömöt jelentett, hogy főztjükkel ajándékozhatták meg vendégeiket.
 
Felfedett titkok

Felfedett titkok  (<-- Katt)

Papíron a múlt - A Magyar Zsidó Levéltár látványraktárába bárki betekinthet

Sőt, nemcsak olvasásra, hanem megnézésre is ajánlja:  Szegő András

 
Ki ölte meg a jiddist?

 

A fal, amely véd az asszimilációtól
 
Amikor Isaac Bashevis Singer 1978. december 8-án Stockholmban átvette az irodalmi Nobel-díjat, előadásában arra utalt, hogy a Svéd Akadémia megtiszteltetése nemcsak neki, hanem a jiddis nyelvnek is szólt: – A nekem adott magas kitüntetéssel a Svéd Akadémia elismerte a jiddis nyelvet – a száműzetés nyelvét, amelyhez nem tartozik sem föld, sem országhatár, és nem áll mögötte semmiféle kormányzat, a nyelvet, amelynek nincsenek szavai a fegyverekre, a lőszerre, a hadgyakorlatokra, a háborús taktikákra, azt a nyelvet, amelyet a nem zsidók és az emancipált zsidók egyaránt megvetettek…
Vannak, akik a jiddist holt nyelvnek tartják, de kétezer évig a hébert is annak tartották, korunkban mégis feltámasztották figyelemre méltó, csaknem csodával határos módon… A jiddis még nem mondta ki az utolsó szót. Olyan értékeket tartalékol, amelyeket még nem tártak a világ szeme elé.
 
KERTÉSZ PÉTER: KÍNOS ÜGY

 

[KERTÉSZ PÉTER]:
 
fő téri könyvesboltban kapható.... vagy nálam: érte kellene jönni... fel áron, ezerért... a címe: Kínos ügy.. boríton csínos csendőrkalap... hogy mit lehet róla tudni?... a Zsidó Album megelenésével kezdődik... akkor nyílt meg, 1984-ben a Páva utcában a Holokauszt Dokumnentációs Központ...
szociográfia-féle... egy könyvről, pláne a szerzőtől, nem lehet tárgyilagos véleményt kapni...a puding próbája, mint tudjuk... szevasztok, péter

 

 
Interjú Szegő Péterrel egy riportsorozat hátteréről

 

Szegő Péter újságíró, történész és politológus diplomával, valamint tanári képesítéssel rendelkezik. Ami a történelmet illeti, az érdekli, ami minél közelebb van térben és időben a mához. Többek között a rendszerváltás − amiben aktívan részt is vett − ez pedig már a politikatudomány határterülete. Alapító tagja a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért Egyesületnek. Az atv.hu-nál dolgozik, de ír cikkeket a hvg.hu-nak, korábban az ÉS-ben, valamint a Szombatban is publikált. Ez utóbbiban jelent meg 2005-2006-ban egy riportsorozata az újonnan csatlakozott közép-európai országok zsidóságáról. Ennek hátteréről, valamint személyes élményeiről szól az alábbi interjú. 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 17