Köszöntő

KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!

Célunk, hogy a Pilis-Dunakanyarban megalakult MAGYAR -IZRAELI BARÁTI TÁRSASÁG - SZENTENDRE DUNAKANYAR, KULTURÁLIS EGYESÜLET legújabb eseményeiről, híreiről tájékoztassuk az érdeklődőket.

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Szavazások

Hogy tetszik a honlap
 

SZÉKELYHIDI FERENC ROVATA

Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület, Szentendre-Dunakanyar
A NYILATKOZAT a sajtóben

A M-IZ BT - Szentendre Nyilatkozta a sajtóban:

Az atv.hu honlapon a vezércikkben (Újból lőtték Tel-Avivot - percről percre) 08.01-nél részletesen ismertetik a közleményünket.

Ugyanez a hír elhangzott a Klubrádióban ma (szombat) délután a 6 órás, 6.30-as és a 7 órás hírekben is, itt található: http://www.klubradio.hu/index.php?id=99%23c , majd el kell indítani a műsor egyes részeit és az időpontokat megkeresni.

Ha valaki még máshol is találkozik az anyaggal, kérem, tegye közkinccsé!

Az információt Szegő Andrásnak köszönhetjük.

 
A GÁZAI TÁMADÁSOK OKÁN
Nyilatkozat

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre növekvő aggodalommal hallgattuk az Izraelből érkező híreket, melyek az ország polgári lakosságát, civil övezeteit ért, főleg a Gázai-övezetből indított rakéta-terrortámadásokról szóltak. Ezek az akciók mind a Hamaszhoz és az Iszlám Dzsihádhoz, a két legerősebb terrorszervezethez kötődtek. Legutóbb már a Golán-fennsíkról szíriai oldalról is belövésekről értesültünk.


Mind eközben egyre erősödött az izraeli lakosság jogos követelése, hogy a kormányzat tegyen meg mindent a védelmükben. Ez most végre megtörtént. Az Izraeli Véderő a támadások megindítása előtt nagyszámú, arab nyelű röplapon figyelmeztette a gázai civil lakosságot, hogy támadás indul katonai célpontok ellen, ezért vonuljanak biztonságos helyre. Ezután a légierő jól célzott légi csapásokat mért a terroristák állásaira, utánpótlási vonalaira és parancsnokaira.

 
Ebben a helyzetben Társaságunk egyértelmű, nyomatékos szolidaritását fejezi ki Izrael állam polgáraival, és megerősíti azt az ENSZ alapszabályában is rögzített elvet, hogy külső támadás esetén minden állam jogosult minden eszközzel, beleértve a katonai eszközöket is, a saját védelmére. Egyben tiltakozunk az arab-palesztin terrorizmus minden formája ellen. Nyomatékosítjuk, hogy ezek az akciók nemcsak Izrael népe és államrendje, hanem saját arab polgáraik érdeke és békéje ellen is hatnak.

Elvárjuk, hogy a Magyar Köztársaság kormánya, összhangban atlanti szövetségesei nyilatkozataival, hasonló szellemben foglaljon állást a fennálló konfliktusról.

Kelt Szentendrén, 2012. november 16-án.


Magyar-Izraeli Baráti Társaság

Szentendre-Dunakanyar Kulturális Egyesület

Elnöksége nevében

 

Vajda János

elnök

 

 
Kertész Imre visszavonul, nem ír többet

 

Kertész Imre lezárta irodalmi munkásságát, nem kíván többet írni.

A Berlinben élő Nobel-díjas magyar író erről a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy csütörtökön Berlinben megnyitják a Kertész Imre-archívumot.
alt

A Berlini Művészeti Akadémián a Kertész-életmű mintegy 35 ezer oldalnyi anyagából állítottak össze archívumot, amelyet november 15-én nyitnak meg a tudományos kutatások előtt.
 
 
KÖNYVAJÁNLÓ

 

Élni és túlélni – Levelek 1944-ből
A második világháború traumája még ma is elevenen hat: a kulturális emlékezet részét képezik a munkatáboros események, a holokauszt és a tömeges népirtás. A szörnyűségek ellenére mégis maradtak olyanok, akik a lehetetlen körülmények között képesek voltak reménykedni és várni egy jobb jövőt. Ez a fajta bizakodás hatotta át azokat a leveleket is, melyeket Fábri Ferenc édesanyja és édesapja váltottak egymással. Fábri Ferenc már régóta könyvvé kívánta rendezni ezeket az írásokat, az idei évben pedig sikerült e tervét valóra váltania, így most már mi is kezünkbe vehetjük a Levelek 1944-ből című művet.
A könyvbemutatóról szóló írást ide kattintva olvashatod el.
Az információt Klein László küldte.
 
Igazán jól sikerült a közös vacsora
Remek helyszín, kitűnő ételek, kedves emberek. Kell ennél több egy nagyszerű estéhez? Nem hiszem  – és ez mind együtt volt szombaton este, a harmadik közös egyesületi (Márton-napi) vacsorán. Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek és méltányolták azok erőfeszítését, akiknek nagy örömöt jelentett, hogy főztjükkel ajándékozhatták meg vendégeiket.
 
Felfedett titkok

Felfedett titkok  (<-- Katt)

Papíron a múlt - A Magyar Zsidó Levéltár látványraktárába bárki betekinthet

Sőt, nemcsak olvasásra, hanem megnézésre is ajánlja:  Szegő András

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 18