Köszöntő

KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!

Célunk, hogy a Pilis-Dunakanyarban megalakult MAGYAR -IZRAELI BARÁTI TÁRSASÁG - SZENTENDRE DUNAKANYAR, KULTURÁLIS EGYESÜLET legújabb eseményeiről, híreiről tájékoztassuk az érdeklődőket.

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Szavazások

Hogy tetszik a honlap
 

SZÉKELYHIDI FERENC ROVATA

Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület, Szentendre-Dunakanyar
Ami eddig csak Budapesten fordult elő: Eltűnt egy kő

 

Günter Demnig német szobrász holokauszt-áldozatokra emlékező botlatókövei közül mind megvan a világban. Egy hiányzik csak. Budapesten a 12. kerületben valakit zavart Laub Magdolna emlékköve. Kiásta és eltüntette.

 
Székelyhidi Ferenc: 80 éve halt meg Magyarország első kötő-és szövőgyárának legendás igazgatója

 

A váci kötő- és szövőgyár alapításáról a mai napig tartja magát egy téves megállapítás. Ez a megemlékezés jó alkalom arra, hogy néhány tényt, adatot pontosítsunk.

Magyar Zsidó Lexikon (1929-ben Újvári Péter szerkesztésében); 2005-ben unokájával, dr. Gergely Katalinnal, Szalay Ágnes készített riport, ahol szintén, mint gyártulajdonosként szerepel a nagyapja, és legutóbb Kormos Szilvia Váci zsidó temetők, 2010-ben megjelent könyvének bevezetőjében, tartja azt az állítást, hogy a gyárat Löbl Ármin hozta létre . Feltehetőleg a lexikonban  megjelent adatokat kritika nélkül vették át a témával foglalkozó írások.

 

 
Lengyel Júlia: TJJ
 
Tizenhárom budapesti közterület elnevezéséről, illetve nevének megváltoztatásáról dönt jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
Az MTI híradása szerint a baloldali vonatkozású utcaneveket elsősorban egyházi személynevek váltják. Az előterjesztés értelmében például a XVIII. kerületi Tersánszky Józsi Jenő sétány Somogyi László plébános nevét viselné a továbbiakban.
 
Program-ajánló: pápai kirándulás
 
Kedves Barátunk!
 
Régi tervünket készülünk valóra váltani. Már korábban is terveztük, hogy olyan közös együttlétre biztosítunk újabb alkalmat , amely tagjaink és szimpatizánsaink között személyes kapcsolatteremtésre teremt lehetőséget – minél kötetlenebb formában ismerhessék meg egymást azok, akiket a közös érdeklődés és egymás iránti kíváncsiság hozott össze. Erre olyan kirándulások megszervezését gondoljuk megfelelő eseménynek, melynek során valamilyen zsidó tárgyú helyszínt keresünk fel közösen, és ha lehet, kapcsolatot keresünk a helyi, környékbeli zsidósággal is. 
 
Program-ajánló: Fotókiállítás

 

 

 
Heltai András: A jó Göring

 

A történet elsőre bizarr: Hermann Göringnek, az egyik legfőbb nácinak az öccse mentette Hitlerék üldözötteit, köztük magyarokat és segítette a cseh ellenállást - miközben bátyja megóvta a Gestapótól. Albert Göring a háború után mégis két évet ült, amíg a megmentettek bizonyították, mi mindent tett értük és a nácik ellen. Azután mégis elfeledetten halt meg 1966-ban. Különös sorsát ausztrál szerző könyve alapján mutatja be Heltai András.

 
GYÖRGY PÉTER: ELFELEDETT MAGYAROK

 

Az 1846-ban átadott pápai zsinagógát, mint az Dávid Ferenctől tudhatjuk, egy helyi mester, bizonyos Steiner Antal tervezte. Bár élete jobbára ismeretlen, aki egyszer is látta az épületet, bizonyosan megjegyzi a nevét. 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 18