Köszöntő

KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!

Célunk, hogy a Pilis-Dunakanyarban megalakult MAGYAR -IZRAELI BARÁTI TÁRSASÁG - SZENTENDRE DUNAKANYAR, KULTURÁLIS EGYESÜLET legújabb eseményeiről, híreiről tájékoztassuk az érdeklődőket.

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Szavazások

Hogy tetszik a honlap
 

SZÉKELYHIDI FERENC ROVATA

Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület, Szentendre-Dunakanyar
Négy pápa látogatása Izraelben

A kiállítás megnyitójáról készült képek itt láthatók.

 A Szentendre Tv Szentendre7 című november 14.-i műsorában (26:10-től) tudósítást láthatnak egyrészt a Magyar Izraeli Baráti Társaság Szentendre Dunakanyar kulturális egyesület által rendezett kiállításról,mely az Izraeli Nagykövetségről kölcsönzött „4 pápa látogatása Izraelben” című fotó anyagból nyílt meg  a Pestmegyei könyvtár aulájában, másrészt a Szántó emlék és imaház átalakításának megkezdéséről, az udvaron felállításra kerülő 4 emlékoszlop tervéről és az építkezés december közepén várható befejezésről.

 

 

 
dr. Lázár Andor emlékére
DR. LÁZÁR ANDOR volt igazságügyminiszter emléktábláját 2014.szeptember 19-én avattuk fel Leányfalun, a Székely- villánál (egykori Tetmajer-villa), dr. Lázár Andor utolsó lakóhelyén. Az avatáson megjelent dr. Lázár Andor fia, dr. Lázár György. Fellépett Abonyi Zsófia és Rajczi-Juhász Miklós duója.
 
Az eseményről készült fényképek itt láthatók. 
 
Szegő András mondott beszédet, melynek szövege itt olvasható.
 
 
Séta a szentendrei zsidóság nyomában

A Magyar–Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület Szentendre – Dunakanyar szervezői június 29-én, vasárnap 16 órától a szentendrei zsidóságra emlékező sétát tartottak a HÉV-állomástól az egykori gettón át a volt zsidó üzletekig, majd a Fő tértől a Vajda Lajos Emlékmúzeum melletti Szántó Emlék- és Imaházhoz. 

 
A megemlékezést beharangozó cikk  jelent meg Klein László és Vajda János tollából a Szentendre és Vidéke 2014 júniusi számában.
 
Az emlékező sétáról 2014 június 30-i adásában beszámolt a Szentendre TV híradója is (0:53-tól).
 
 
 
 
Holokauszt megemlékezés Szentendrén - 2014

Holokauszt megemlékezés Szentendrén

A Szántó Emlék és Imaházban

2014 április 25.

 

 

(A TV Szentendre 2014.04.28-i  Szentendre MA című műsorából)

 

Idén, 2013 után másodszor tartottunk megemlékezést a Holokauszt Szentendre és környékéről elhurcolt áldozatairól. A megemlékezésen körülbelül ötvenen vettek részt, köztük Dr Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere.

A tavalyitól eltérően  az idén, az áldozatok neve mellett  – év közbeni kutatásaink eredményeként – már többségük életkorát és foglalkozását is fel tudtuk olvasni. A nevek felolvasására 13 önként jelentkező szentendrei mellett felkértük városunk díszpolgárait, akik közül idén Aknay János, Liszkay János és Maholyányi Pál tudta elfogadni meghívásunkat, Asszonyi Tamást pedig Jávor Piroska helyettesítette.

Az esős idő miatt, a kis imaházban tartott megemlékezés hangulatát fokozták a falakról ránk tekintő családi és iskolai képek, valamint az Eredics család tagjainak zenéje. A megemlékezést Kertész Kata vezette.

 

Díszpolgárok meghívója ⇒

A nevek és felolvasók ⇒

Az emléklap ⇒

 
 
Holokauszt megemlékezés Szentendrén - 2013

Holokauszt megemlékezés Szentendrén

A Szántó Emlék és Imaházban

2013 április 19.

Szentendrén, a Holokausztra emlékezést, Kertész Péter kezdeményezte évekkel ezelőtt, a Petőfi u.-i volt zsidó iskola falán elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezésen egyesületünk tagjai is résztvettek. Ezt szándékoztunk -hagyomány teremtő szándékkal- a meggyilkoltak neveinek felolvasását középpontba helyező rendezvénnyel folytatni 2013-ban. 

A program ⇒

A nevek és felolvasók ⇒

Az emléklap ⇒

 

 

 
Izraeli filmhét - 2013 november

2013.11.21.

 
Magyar Holokauszt Emlékév - 2014

2013.11.21.

Egyesületünk "Elfeledett szomszédaink Szentendrén" címmel program javaslatot nyújtott be a Miniszterelnökség által meghírdetett Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 pályázat keretében. 

 
A javasolt program céljai:
  • Megteremteni a feltételeket, hogy állandó kiállítás keretében bemutathassuk a Szentendrén élt zsidók sorsát, ide kerülésüktől a helyi társadalomban elfoglalt szerepükön keresztül, elhurcolásukig és túlnyomó többségük elpusztításáig. 
  • Segíteni a társadalmi emlékezést, a szembenézést a történelemmel.
  • Lehetőséget adni a holocaust helyi következményének új képzőművészeti megfogalmazására.

A program javaslat dokumetumai itt olvashatók.

 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 18