Köszöntő

KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!

Célunk, hogy a Pilis-Dunakanyarban megalakult MAGYAR -IZRAELI BARÁTI TÁRSASÁG - SZENTENDRE DUNAKANYAR, KULTURÁLIS EGYESÜLET legújabb eseményeiről, híreiről tájékoztassuk az érdeklődőket.

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi

Szavazások

Hogy tetszik a honlap
 

SZÉKELYHIDI FERENC ROVATA

Magyar-Izraeli Baráti Társaság Kulturális Egyesület, Szentendre-Dunakanyar
Ki ölte meg a jiddist?

 

A fal, amely véd az asszimilációtól
 
Amikor Isaac Bashevis Singer 1978. december 8-án Stockholmban átvette az irodalmi Nobel-díjat, előadásában arra utalt, hogy a Svéd Akadémia megtiszteltetése nemcsak neki, hanem a jiddis nyelvnek is szólt: – A nekem adott magas kitüntetéssel a Svéd Akadémia elismerte a jiddis nyelvet – a száműzetés nyelvét, amelyhez nem tartozik sem föld, sem országhatár, és nem áll mögötte semmiféle kormányzat, a nyelvet, amelynek nincsenek szavai a fegyverekre, a lőszerre, a hadgyakorlatokra, a háborús taktikákra, azt a nyelvet, amelyet a nem zsidók és az emancipált zsidók egyaránt megvetettek…
Vannak, akik a jiddist holt nyelvnek tartják, de kétezer évig a hébert is annak tartották, korunkban mégis feltámasztották figyelemre méltó, csaknem csodával határos módon… A jiddis még nem mondta ki az utolsó szót. Olyan értékeket tartalékol, amelyeket még nem tártak a világ szeme elé.
 
KERTÉSZ PÉTER: KÍNOS ÜGY

 

[KERTÉSZ PÉTER]:
 
fő téri könyvesboltban kapható.... vagy nálam: érte kellene jönni... fel áron, ezerért... a címe: Kínos ügy.. boríton csínos csendőrkalap... hogy mit lehet róla tudni?... a Zsidó Album megelenésével kezdődik... akkor nyílt meg, 1984-ben a Páva utcában a Holokauszt Dokumnentációs Központ...
szociográfia-féle... egy könyvről, pláne a szerzőtől, nem lehet tárgyilagos véleményt kapni...a puding próbája, mint tudjuk... szevasztok, péter

 

 
Interjú Szegő Péterrel egy riportsorozat hátteréről

 

Szegő Péter újságíró, történész és politológus diplomával, valamint tanári képesítéssel rendelkezik. Ami a történelmet illeti, az érdekli, ami minél közelebb van térben és időben a mához. Többek között a rendszerváltás − amiben aktívan részt is vett − ez pedig már a politikatudomány határterülete. Alapító tagja a Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért Egyesületnek. Az atv.hu-nál dolgozik, de ír cikkeket a hvg.hu-nak, korábban az ÉS-ben, valamint a Szombatban is publikált. Ez utóbbiban jelent meg 2005-2006-ban egy riportsorozata az újonnan csatlakozott közép-európai országok zsidóságáról. Ennek hátteréről, valamint személyes élményeiről szól az alábbi interjú. 

 
Pesti kiállításajánló (18 éven felülieknek :)

Major János emlékkiállítását november 10-ig nézheti meg a 2B Galériában, akitől távol áll a prüdéria.

 
FILMKLUB most vasárnap!

 

Ritkán tesszük, hogy ekkora reklámot csinálunk a FILMKLUB soron következő vetítésének.

De a Tutajosok című magyar filmmel kivételt teszünk, mert ezt látni kell!

Tipikusan az a mozi, amelyet kötelező tananyagként kellene a középiskolák tanrendjébe iktatni – annak ellenére, hogy ismerjük a „kötelezők” népszerűségét. Most vasárnap (október 21-én) mód lesz az eddig elmulasztott „kötelező” pótlására, vagy felelevenítésére.

 
Egy kirándulás képei

 

 

Kedves Barátunk!

 

Az október 14-ei, remekül sikerült pápai kiállítás-látogatással egybekötött kirándulásunk képeit

 
Programajánló: rádióműsor

 

A Klubrádió mai (okt. 12. péntek) Reggeli gyors c. műsorának 9-től 10-ig terjedő idősávjában beszélgetés Borgula Andrással, a Gólem színház művészeti vezetőjével. Visszahallgatható a www.klubradio.hu oldalon. Még a témához: www.golemszinhaz.hu.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 18